Filtratge de la ratafia

Més de 25 persones vingudes d’arreu de Catalunya han participat aquest dissabte al taller de colar ratafia organitzat per la Confraria de la Ratafia a Can Moragues (Riudarenes) amb la col·laboració de la Fundació Emys. Moltes d’elles havien fet la seva ratafia en un dels dos tallerets duts a terme aquest estiu per la Confraria i en aquesta ocasió han après en què consisteix colar el licor, els instruments per fer-ho i el procés pas a pas.
La masia Can Moragues, inaugurada aquest dissabte mateix, compta amb un nou jardí de les herbes de la ratafia fet, en bona part, pels membres del camp de treball que ha tingut lloc les darreres setmanes d’agost.

Al llarg del taller s’han explicat els diferents mètodes de filtratge (cotó, mocador de fil, filtres de xarop, etc.) i quins avantatges té cadascun i s’ha fet una demostració pràctica de filtratge on els participants han pogut resoldre dubtes concrets. Finalment, s’han donat consells per aquells que necessitin rebaixar la ratafia i també en relació a l’embotellament.
“Filtrar la ratafia és una feina que requereix molta paciència, tanta com anar a buscar les herbes quan toca i saber-se esperar a degustar la ratafia un cop estigui ben reposada i preparada”, han explicat des de la Confraria de la Ratafia.
La Confraria de la Ratafia ha animat als assistents a presentar-se al 33è Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. “Ens agradaria molt que una de les moltes ratafies que s’han fet en el talleret guanyi el prestigiós concurs de Santa Coloma”, han afegit.
El termini per presentar ratafies és el 31 d’octubre i està obert als elaboradors de ratafia casolana. Cada concursant pot presentar tantes varietats com vulgui, amb una quantitat mínima de cada una de ½ litre. S’han de presentar a les oficines de l’Ajuntament o a la Casa de la Paraula, en un envàs de vidre blanc transparent i amb tap de suro que es lliurarà a les oficines de l’Ajuntament.
Els premis del 33è Concurs de la Ratafia es lliuraran el divendres 7 de novembre al llarg d’un sopar que es farà a les 21 h a la vela de la ratafia situada a la plaça Farners. Hi haurà primer, segon i tercer classificat, així com un premi a la millor ratafia local. Precisament el guanyador de la millor ratafia local serà el custodi del llibre i el penó de la litúrgia de la ratafia. Les 70 ratafies següents als premis rebran un detall i tots els participants restants rebran un obsequi commemoratiu de la Festa de la Ratafia.
En l’edició 2013 es van presentar 196 ratafies casolanes. La Festa – Concurs de la Ratafia està organitzada per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Confraria de la Ratafia.